ابداع شیوه‌ای برای تبدیل ابر برخورد دهنده سرن به سریع‌ترین کرنومتر جهان





























نگاهی به فراسوی آسمان

 

  شیوه ابداعی محققان دانشگاه فناوری وین در نگه داشتن زمان می‌تواند برخورد دهنده مرکز سرن را به دقیق‌ترین کرنومتر جهان تبدیل کند.

به گزارش سرویس فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در حوزه اندازه‌گیری بازه‌های زمانی بسیار کوتاه، دانشمندان از پالس‌های لیزری فرابنفش استفاده می‌کنند؛ در حال حاضر امکان تشخیص طول پالس در حدود یک اتوثانیه وجود دارد، اما به نظر می رسد که برخورد دهنده مرکز سرن بتوانند این رکورد را تغییر دهند.

این پالس‌های نوری در حال حاضر قابل اندازه‌گیری نیستند، اما تجهیزات جدید که تا سال 2018 در مرکز سرن نصب خواهند شد، امکان اندازه‌گیری زمان در کوتاهترین بازه زمانی ممکن را فراهم می‌کند.

دکتر «آندراس ایپ» از محققان موسسه فیزیک نظری دانشگاه ‌تکنولوژی وین (TU) تأکید می‌کند: هسته اتمی در برخورددهنده بزرگ هادرونی (LHC)‌ مرکز سرن یا برخورددهنده یونهای سنگین نسبیتی (RHIC) قادر به تولید پالس‌های نوری یک میلیون بار کوتاهتر هستند.

این ساعت، زمان را بر اساس پالس‌های نوری بسیار کوتاه، هنگامی که هسته متعلق به اتم‌های سنگین مانند سرب با سرعت بسیار زیاد درون برخورد دهنده با یکدیگر تصادم می‌کنند، نگه می‌دارد.

هنگامی که هسته اتم برخورد داده می‌شود، سوپ زیر اتمی «پلاسما کوارک - گلوئون» بین اتم ها بوجود می‌آید که از این پلاسما، پالس‌های نوری بسیار کوتاه ساطع می‌شود.

تکنیک‌های اندازه‌گیری فعلی برای سنجش نور در مقیاس سپتیلیون ثانیه کارآیی ندارند، اما محققان امیدوارند که با تجهیز مرکز سرن به ابزار جدید، این ساعت قادر به اندازه‌گیری زمان در یک سپتیلیون ثانیه یا (10-24) 10 به توان منفی 24 ثانیه باشد.

روش جدید در شبیه‌سازی‌های رایانه‌ای بارها مورد آزمایش قرار گرفته است، اما آزمایش عملی این ساعت تا شش سال آینده و نصب تجهیزات جدید در مرکز سرن بطول می‌انجامد.

نتیجه دستاورد محققان در مجموعه مقالات فیزیک انجمن فیزیک آمریکا منتشر شده است.

ایسنا


نوشته شده در پنج شنبه 16 آذر 1391برچسب:,ساعت توسط احسان|


آخرين مطالب
Design By : Pars Skin