این مرکز در 29 سپتامبر 1954 طی کنوانسیونی که 12 کشور از اروپای غربی در آن شرکت کردند تأسیس شد و از آن زمان در حومه شمال شرق ژنو ودر نزدیکی مرز فرانسه و سوئیس به کار خود ادامه دادهاست.
سرن توسط شورایی متشکل از 20 کشور اروپایی اداره میشود که تصمیمات اساسی و خط مشی این مرکز را تعیین میکند. بودجه تحقیقات و فعالیتهای سرن نیز از طریق همین اعضا تأمین میشود.
هر کدام از اعضای این شورا نیز دو نماینده، یکی سیاسی و دیگری علمی دارند که جهتگیریها و نظرات سیاسی و علمی کشور خود را در این شورا بیان میکنند.
علاوه بر این شورا انجمنها و کمیتههای دیگری از جمله کمیتههای مالی و سیاستگذاری در اداره این سازمان دست دارند.
به نقل از وبسایت سرن، مأموریت این مرکز، تحقیق، خلق فنآوری، همکاری و آموزش است.
طبق کنوانسیون سرن، این سازمان باید بستر مناسبی برای همکاری در زمینه علوم هستهای و ذرات بنیادی بین کشورهای عضو ایجاد و در زمینههای نظامی نیز کار کند و نتایج تحقیقات و آزمایشات خود را در اختیار عموم قرار دهد.
امروزه با توجه به پروژه ساخت و آزمایش برخورد دهنده بزرگ هادرون (LHC) که هدف از آن یافتن ذرات ریز اتمی جدید و پاسخ به سوالات دانشمندان در مورد چگونگی تشکیل و تولد جهان است، جهتگیری سرن بیشتر در جهت شناخت اجزا و عوامل تشکیل دهنده جهان هستی است.
جدا از سابقه سرن در زمینه تحقیقات هستهای و فیزیک، شبکه تارگستر جهانی؛ یکی از پدیدههایی که دنیای ما را به کلی متحول کرد نیز محصول بستر سازی و امکانات این مرکز است.
شبکه تارگستر جهانی در سال 1989 توسط تیم برنرز لی و تحت پروژهای به نام ENQUIRE در سازمان تحقیقات هستهای اروپا طراحی شد.
این فنآوری در ابتدا بر اساس مفهوم فرامتنی ساخته شد و در 30 آوریل 1993 سرن اعلام کرد که شبکه تارگشتر جهانی میتواند توسط همگان مورد استفاده قرار گیرد.
یکی دیگر از دستاورهای اخیر سرن در زمینه کامپیوتر،فنآوری پردازش موازی و شبکهای است. به این ترتیب اطلاعات آزمایشات و مشاهدات حسگرهای برخورددهنده بزرگ هادرون بین شبکهای از کامپیوترها در دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی جهان پردازش و نگهداری میشود.