درباره وبلاگ


نجوم را بیاموزید ولی فقط برای شناخت بهتر خداوند ............
آخرین مطالب
پيوندها
نويسندگان


آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 121
بازدید دیروز : 27
بازدید هفته : 148
بازدید ماه : 1197
بازدید کل : 130053
تعداد مطالب : 1119
تعداد نظرات : 22
تعداد آنلاین : 1

نگاهی به فراسوی آسمان




شب نشینی پلوتو و ماه در شامگاه 28 بهمن ماهشامگاه جمعه 28 بهمن سیارک پلوتو به نزدیکترین فاصله خود با ماه می رسد.

پلوتو دومین سیاره کوتوله منظومه شمسی است که از هنگام کشف در سال 1930 تا 2006 نهمین سیاره سامانه خورشیدی بود. اما اکنون بنا بر تعریف نوین اتحادیه بین المللی اخترشناسی یک سیاره کوتوله و همچنین به عنوان نمونه نخست از رده جدید اجرام فرا نپتونی به شمار می رود.

این سیارک در ساعت 20:29 دقیقه جمعه 28 بهمن به نزدیکترین فاصله خود با ماه می رسد.

در این پدیده زاویه جدایی ماه با سیارک پلوتو 2.8 درجه است و این سیارک در شمال ماه قرار دارد.

در روز 28 بهمن ماه فاز (درخشندگی) سیارک پلوتو 14.17 است از این رو برای رصد این جرم آسمانی نیاز به تلسکوپ 12 اینچ و بالاتر است.



دو شنبه 1 اسفند 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

مجله نشنال جغرافی این هفته نیز به معرفی زیباترین تصاویر نجومی که در طول هفته از سوی ستاره شناسان منتشر شده پرداخته است که در میان آنها می توان به گهواره ستارگان و فوران خورشیدی اشاره کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، در گزیده عکسهای برتر نجومی این هفته از دیدگاه نشنال جغرافی عکسهایی از سحابی زورق، حفره روی مریخ، تازه ترین فوران خورشیدی و گهواره ستارگان دیده می شوند.

گهواره ستارگان

گهواره ستارگان و نقطه چین در ماه

این عکس را تلسکوپ VLT رصدخانه جنوبی اروپا در شیلی در طیف مادون قرمز گرفته است. این عکس به دانشمندان چشم اندازی دقیقتر از سحابی زورق را نشان می دهد.

این سحابی در فاصله حدود 7 هزار و 500 سال نوری از زمین واقع شده و میزبان بسیاری از بزرگترین و نورانی ترین ستارگانی است که می شناسیم.



ادامه مطلب ...


دو شنبه 1 اسفند 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

ایستگاه فضایی در نزدیکی ماهناسا پس از مواجه شدن با خبر دردناک کاهش بودجه که منجر به متوقف شدن برنامه اکتشافات مریخی این سازمان خواهد شد اکنون رویای ساخت ایستگاه فضایی در نزدیکی ماه را در سر می پروراند

به گزارش خبرگزاری مهر، کاهش بودجه دوباره ناسا هر نوع برنامه و طرحی را برای آغاز اکتشافات مریخی طی سال‌های آینده نقش بر آب کرد، اما با وجود افزایش فشارهای مالی، ناسا در حال اندیشیدن به طرحی است که با وجود نزدیک بودن به زمین، بسیار بلندپروازانه است: ساخت ایستگاه فضایی سرنشین داری در نقطه لاگرانژ EML-2 در بخش دورافتاده کره ماه.

این ایستگاه فضایی بین المللی به پایگاهی برای آغاز ماموریت‌های علمی و دروازه‌ای برای رفتن به مناطقی دور افتاده تر از فضا، از قبیل قمرهای مریخی و حتی خود سیاره مریخ خواهد بود.

ناسا که در حال حاضر اهداف مریخی‌اش با توقف و تاخیر مواجه شده‌اند، چنین ایستگاه فضایی را ابزاری ویژه اکتشافات نزدیک فضایی می‌بیند که گنجایش ارائه علوم و فناوری‌های جدید را طی یک دهه خواهد داشت. در این پروژه فناوری‌ها و توانایی‌های جدید ناسا به همراه فناوری‌های دیگر کشورهای مشترک در پروژه به کار گرفته خواهند شد.

گزارش‌ها نشان می‌دهند ناسا در حال جمع آوری گروهی است تا به توسعه نقشه‌ای برای اکتشاف در نقطه 2 نوسان یا Libration بپردازند، نقطه‌ای برابر نقطه لاگرانژ که ویژه زمین و ماه بوده و نیروی گرانش ماه و زمین در این نقطه به حالت تعادل رسیده است، از این رو کمابیش امکان متوقف کردن یک فضاپیما در این نقطه وجود دارد.

از چنین نقطه‌ای انسان‌ها می‌توانند ماموریت‌های روباتیک از راه دوری را بر روی بخشی از ماه که کمتر شناخته شده است انجام دهند و در عین حال شرایط سکونت طولانی مدت در فضا را مورد بررسی دقیق قرار دهند.



دو شنبه 1 اسفند 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

غروب ماه بدر در جو زمین

فضانوردان ایستگاه فضایی مناظر عجیبی را در ارتفاع 400 کیلومتری سطح زمین مشاهده می‌کنند. یکی از آنها، اثرات شکست نور در جو زمین است که باعث می‌شود غروب ماه بدر با آن‌چه روی زمین می‌بینیم، متفاوت باشد.

البته ناظران زمینی می‌توانند اثر به مراتب ضعیف‌تری را به هنگام طلوع و غروب خورشید و ماه در افق مشاهده کنند، اما تغییرات ظاهری ماه از دید فضانوردان که به دلیل شکست نور در لایه‌های مختلف جو اتفاق می‌افتد، به مراتب شدیدتر است.



چهار شنبه 26 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

مدارگرد شناسایی ماه، ام.آر.او که متعلق به ناساست، در تازه‌ترین تصویر ارسالی خود، ردی از قِل‌خوردن سنگی 9متری را در سطحی شیب‌دار درون گودال شیلر ماه ثبت کرده که ده‌ها میلیون سال پیش غلطیده است.

سنگی که ده ها میلیون سال پیش روی ماه غلطید



ادامه مطلب ...


دو شنبه 24 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

ملاقات ماه با ستاره سماک اعزل در روز 23 بهمنیکشنبه 23 بهمن ماه ستاره سماک اعزل به نزدیکی ماه می رسد.
به گزارش خبرنگار مهر، ستاره سماک اعزل درخشان ترین ستاره صورت فلکی دوشیزه است.

اگر کمانی که از صورت فلکی خرس بزرگ (دب اکبر) آغاز می‌شود و به نگهبان شمال (سماک رامح) می‌ رسد ادامه داده شود به ستاره نورانی سماک اعزل می رسیم.
نقشه پیدا کردن ستاره سماک در آسمان زمستانی
سماک اعزل یک جفت ستاره است که تنها در مدت 4 روز به دور یکدیگر می گردند و حدود 280 سال نوری از زمین فاصله دارند
.
این ستاره یکشنبه 23 بهمن ماه در ساعت 16 و 9 دقیقه در صورت فلکی دوشیزه ( عذرا) در 1 /2 درجه ای شمال ماه قرار می گیرد
.
در این پدیده فاز (میزان سطح روشن ماه) در این شب 74 درصد و قدر (درخشندگی) ستاره سماک اعزل 03/1 درصد است.



یک شنبه 23 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

نمای نارنجی رنگ ماه برفیاین تصویر زیبا از طلوع ماه بدر شب گذشته که توسط جان استتسون از دماغه الیزابت ثبت شده، اثرات سراب و شکست نور را توسط لایه‌ای از هوای گرم در نزدیک افق به زیبایی نشان می‌دهد.
نخستین ماه بدر فوریه را ماه‌برفی می‌نامند. تکه نارنجی‌رنگی که باعث اتصال ماه به دریا شده، در واقع تصویر لبه پایینی ماه است که براثر پدیده سراب تشکیل شده است. سراب وقتی اتفاق می‌افتد که دولایه هوای گرم و سرد در نزدیکی سطح زمین (یا افق) به وجود بیایند و پرتوهای نور به‌جای آن‌که مسیری مستقیم را طی کنند، خم می‌شوند.

با کمی دقت، می‌توانید حلقه‌ای سبزرنگ را در بالای ماه و حلقه‌ای سرخ‌رنگ را در لبه پایینی ماه تشخیص دهید. این دو حلقه در اثر شکست پرتوهای سفید نور ماه در جو زمین ایجاد شده‌اند. پدیده مشابهی نیز برای خورشید روی می‌دهد که تحت شرایط ایده‌آل جوی هنگام غروب خورشید دیده می‌شود و به آن درخش سبز می‌گویند.

علاوه بر آن، شکست نور در لایه‌های غلیظ هوای نزدیک به افق باعث تغییر شکل قرص ماه شده است.




پنج شنبه 20 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

 

مقارنه ماه و خوشه پروینشامگاه چهارشبه 12 بهمن ماه، پدیده مقارنه ماه با خوشه پروین رخ داد که فاز ماه در این پدیده 63 درصد است

خوشه پروین در فهرست اجرام غیر ستاره‌ای مسیه در ردیف 45M قرار دارد و دارای قدر (درخشندگی) 1.2 است، از این رو می‌توان آن را با چشم غیر مسلح مشاهده کرد.

در این خوشه ستاره‌ای حدود 300 تا 500 ستاره قرار دارد اما با چشم غیر مسلح تنها می‌توان 6 تا 7 ستاره را مشاهده کرد.

خوشه پروین در فاصله 400 سال نوری از زمین قرار دارد و ستارگان آن در یک سحابی بازتابی (Reflection Nebula) جا خوش کرده‌اند.

به گزارش مهر، شامگاه چهارشنبه 12 بهمن ماه همنشینی ماه با خوشه پروین را خواهیم داشت و در این پدیده نجومی ماه به نزدیک‌ترین فاصله خود با 7 ستاره خوشه پروین می رسد.

این مقارنه زیبا از ابتدای شب آغاز می‌شود و فاز (میزان سطح روشن) ماه در این شب حدود 63 درصد است که حکایت از نورانی بودن ماه دارد و این نورانیت می‌تواند از درخشش خوشه پروین بکاهد.

فاصله ماه و خوشه پروین در این شب حدود 2 درجه و 54 دقیقه و زاویه جدایی این دو جرم آسمانی 3.2 درجه است.



پنج شنبه 13 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

ماه تنها قمر طبیعی زمین و تنها جرم آسمانیست که انسان بر روی آن حضور داشته است. ماه روشن ترین جرم در آسمان شب است اما نوری از خود تولید نمی کند در عوض نور خورشید را منعکس می کند. مانند زمین و دیگر اعضای منظومه شمسی، عمر ماه حدود ۶/۴ بیلیون سال می باشد.

ماه از زمین بسیار کوچکتر است. میانگین شعاع ماه ۴/۱۷۳۷ کیلومتر ، حدود ۲۷ درصد شعاع زمین می باشد.

جرم آن نیز از جرم زمین بسیار کمتر است. جرم زمین ۸۱ برابر جرم ماه می باشد. چگالی ماه حدود ۳۴/۳ گرم در هر سانتیمتر مکعب، تقریبا ۶۰ درصد چگالی زمین است.

از آنجائیکه جرم ماه از جرم زمین کمتر است، نیروی گرانش در سطح آن نیز کمتر از زمین و حدود یک ششم آن می باشد. بدین ترتیب شخصی که بر روی ماه ایستاده احساس می کند که پنج ششم از وزن خود را از دست داده است. همینطور اگر سنگی را در سطح ماه رها کنیم بسیار آهسته تر از سنگی که در زمین رها شده، به سطح ماه می رسد.




ادامه مطلب ...


سه شنبه 11 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

حفره "آریستارخوس" یا "ساموسی" یکی از درخشان‌ترین حفره‌هایی است که در حدود 450 میلیون سال پیش بر روی ماه به وجود آمده و مدارگرد اکتشافی ماه ناسا تا کنون جزئیات زیادی را از آن در اختیار دانشمندان قرار داده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، مدارگرد اکتشافی ماه ناسا از زمان پرتابش تا کنون دریایی از تصاویر را از سطح کره ماه به ثبت رسانده است.

این مدارگرد در ارتفاعی دو برابر ارتفاع پراواز خطوط هوایی تجاری در زمین از ماه فاصله دارد و می‌تواند جزئیات دقیقی از حفره‌های موجود بر روی کره ماه را مشاهده کند.



پنج شنبه 6 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان