«آلبرت انیشتین » در ۱۴ مارس سال ۱۸۷۹در شهر «اولهم » در ناحیه ورتمبرگ آلمان متولدشد. یك سال بعد از تولد او خانواده وی از اولهم عازم مونیخ شدند.
پدرش «هرمان انیشتین » كارخانه كوچكی برای تولید محصولات الكتروشیمیایی داشت و باكمك برادرش كه مدیر فنی كارخانه بود از آن بهره برداری كرد.
مادر انیشتین «پائولین كخ » یازده سال ازشوهرش هرمان جوان تر بود و پائولین برای كمك خرج خانواده ویولن به كودكان ونوجوانان می آموخت . آنها زمانی به مونیخ رفتندكه آلبرت دو ساله و خواهرش «ماریا» تازه به دنیاآمده بود. آلبرت كودكی اعجوبه نبود، حتی مدت زیادی طول كشید تا سخن گفتن راآموخت . پدر و مادرش وحشت زده بودند كه مبادا پسرشان عقب افتاده است . اما وقتی شروع به سخن گفتن كرد بازهم بچه ای ساكت بود. در نه سالگی او را به مدرسه «لوئیت پولد» مونیخ فرستادند، او در مدرسه تنبیه می شد زیرا خیلی كودن به نظر می رسید.
● تابعیت سوییس
وی در حالی كه پانزده ساله بود خانواده اش به ایتالیا رفتند و آلبرت در مدرسه شبانه روزی لوئیت ماند. شانزده ساله بود كه نزد خانواده اش كه درسوییس بودند رفت . آلبرت به پدر خود گفت :قصد دارد تابعیت كشور آلمان را ترك گوید، اماپدرش او را سرزنش كرد. در هفده سالگی دیپلم خود را گرفت و در شهر زوریخ در رشته ریاضی وفیزیك و در مركز صنعتی فدرال مشغول به تحصیل شد و در بیست و یك سالگی فارغ التحصیل گردیداو بیست و دو ساله بود كه تابعیت سوییس راپذیرفت و یك سال بعد پدرش درگذشت .
در همان زمان در موسسه ای كه امتیاز ثبت اختراعات را ارائه می كرد استخدام شد. وی دربیست و چهارسالگی با «میلوا ماریك » كه ۴ سال ازاو بزرگ تر بود ازدواج كرد و ثمره ازدواجشان دوپسر به نام های هانس و ادوارد شد.
● فرزندان انیشتین
هانس ۶۹ سال عمر كرد. او در رشته هیدرولوژی تحصیل كرد و در سال ۱۹۵۲درگذشت .
ادوارد نیز ۵۵ سال عمر كرد. او دچار بیماری شیزوفرنی شده بود. گفته می شود كه آنها یك دختر به نام لیزرل كه دو سال قبل از ازدواجشان به دنیا آمده بود داشتند. البته فرزند آلبرت و میلوانبود بلكه او را به فرزند خواندگی پذیرفته بودند،كه سرنوشت او نامعلوم است .
آلبرت بعدها در رشته ریاضی و فیزیك دانشگاه برلین تحصیل كرد و در ۳۵ سالگی (۱۹۱۱میلادی ) استاد رسمی این دانشگاه شد، گرچه دراواسط تحصیل خود در سال ۱۹۰۸ میلادی نظریه خمیدگی نور در مقابل خورشیدگرفتگی رابیان كرد كه زیاد جدی گرفته نشد. با آغاز جنگ اول جهانی در سال ۱۹۱۴، همسر آلبرت او راترك كرد و پس از پایان جنگ رسما از او جدا شد.وی در سال ۱۹۱۳ میلادی كتابی در رابطه با«نسبیت عام » به رشته نگارش درآورد كه موردتاخت و تاز صهیونیست های اروپا قرار گرفت . امانكته جالب این بود كه وی پس از جدایی از میلوابا زنی شصت ساله به نام «الزا» كه دو دختر ۲۰ و۲۲ ساله داشت ازدواج كرد.
انیشتین در سال ۱۹۳۰ میلادی زمانی كه پنجاه و یك ساله بود، نظریه میدان گرانشی ومیدان الكترومغناطیسی را ارائه كرد و به چاپ رساند و پس از آن به آمریكا مهاجرت كرد و درمركز صنعتی كالیفرنیا به تحقیق و تدریس پرداخت . او مدتی در دانشگاه پرینستون به تدریس پرداخت و سپس به برلین بازگشت .
در سال ۱۹۳۳ آدولف هیتلر رهبر حزب نازی آلمان ، قدرت را در آن كشور بردست گرفت و او كه با افكاری مخالف بود ابتدا به انگلیس وسپس به آمریكا مهاجرت كرد.
انیشتین زمانی كه ۶۰ ساله بود در سال ۱۹۳۹در نامه ای وقوع جنگ دوم جهانی را به «روزولت » گوشزد كرد و ساخت بمب اتم را به اوپیشنهاد كرد.
این در شرایطی بود كه وی بعدها با این اقدام مخالفت كرد و همكار او «شوپنهاور» هم اعلام داشت كه ساخت اتم تنها به خاطر مصرف در زمینه انرژی برق صورت گرفته است . وی ۶۱ ساله بودكه تابعیت آمریكا را پذیرفت ، اما تابعیت سوییس را از دست نداد. وی ۶۶ ساله بود كه بمباران اتمی هیروشیما و ناگازاگی صورت گرفت ، انیشتین در آن زمان بسیار غمگین و افسرده بود و مقامات آمریكایی را مورد انتقاد قرار داد كه از علم اوبهره برداری و سوء استفاده كرده اند.
انیشتین در ۶۹ سالگی و در سال ۱۹۴۸میلادی مقاله تعمیم نسبیت عام را بیان كرد، در سال ۱۹۵۱ خواهرش كه دو سال از اوكوچك تر بود درگذشت . در سال ۱۹۵۲ به اوپیشنهاد ریاست جمهوری آمریكا را دادند اما اونپذیرفت و سرانجام این نابغه فیزیك در ۱۸آوریل سال ۱۹۵۵ در بیمارستان شهر پرنیستون به خاطر بیماری قلبی در ۷۶ سالگی درگذشت .
انیشتین در روزهای پایانی عمر خود می گفت :آلمان را به این خاطر ترك گفتم كه احساس می كردم آنها می خواهند از اتم سوء استفاده كنندو البته یقین داشتم كه این كار را خواهند كرد، امااعتماد من به آمریكایی ها اشتباه محض بود.
عكس هایی كه در این دو صفحه خواهید دیدمربوط به زندگی مردی است كه به او در دوران كودكی لقب «كودن » داده بودند، اما پس ازمرگ «مغز» او را در موزه ای درآمریكا نگهداری كردند. این در شرایطی است كه چندی پیش درمحل تولد او اولهم به مناسبت صد و بیست وششمین سالگرد تولد و شصتمین سالگرد فوتش مراسمی برگزار شد و از دانشمندان نامی جهان دعوت به عمل آوردند.