درباره وبلاگ


نجوم را بیاموزید ولی فقط برای شناخت بهتر خداوند ............
آخرین مطالب
پيوندها
نويسندگان


آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 33
بازدید دیروز : 27
بازدید هفته : 60
بازدید ماه : 1109
بازدید کل : 129965
تعداد مطالب : 1119
تعداد نظرات : 22
تعداد آنلاین : 1

نگاهی به فراسوی آسمان




ستاره شناسان نتایج رصدهای مستقیم خودکشی ستاره دنباله داری که در ماه جولای به سطح خورشید برخورد کرد و متلاشی شد را منتشر کردند.

به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی ـ نجومی به نقل از خبرگزاری مهر، اولین بار در ماه جولای گذشته برخورد و فروپاشی یک ستاره دنباله روی سطح خورشید رصد شد. اکنون دانشمندان ناسا پس از چند ماه بررسی درباره خودکشی این دنباله دار و برخورد آن به خورشید، نتایج تحقیقات خود را در مجله علمی "ساینس" منتشر کردند.

به گفته این محققان، وقوع چنین حوادثی می تواند جزئیاتی را درباره ماده ای که این دنباله دارها از آن تشکیل شده اند و خصوصیات پنهان اتمسفر خورشید را آشکار کنند.

در 15 سال اخیر، بیش از هزار و 400 تکه را کشف کرده اند که احتمالاً حاصل فروپاشی ستاره دنباله داری هستند که در حدود 2 هزار و 500 سال قبل به خورشید برخورد کرده است.

این اجرام آسمانی از خانواده دنباله دارهای "کروتز" هستند که به صورت جنون آمیزی در نزدیکی خورشید پرواز می کنند و تاکنون بسیاری از اعضای این خانواده با برخورد به ستاره ما دست به خودکشی زده اند.

باوجود این، تاکنون هیچ تلسکوپی برای اینکه بتواند این رویدادها را دنبال کند به اندازه کافی حساس نبوده است. اکنون دانشمندان با کمک رصدخانه دینامیکهای خورشیدی (SDO)، رصدخانه هلیوسفریک خورشیدی (SOHO) و رصدخانه روابط خورشید- زمین (STEREO) توانستند دنباله دار "کروتز C/2011 N3" را در حرکت دیوانه وار خود به سوی خورشید دنبال کنند.

"کارل اشریور"، ستاره شناس "مرکز فناوری پیشرفته لاکهید مارتین" در کالیفرنیا به مجله "اسپیس" گفت: "تماشای این دنباله دار بسیار شگفت انگیز بود. این دنباله دار، جرمی آسمانی به وزن حدود 60 هزار تن و به قطر 50 متر است. اما در مقایسه با خورشید که یک میلیون برابر زمین است جالب است که این جرم کوچک می تواند به اندازه کافی نورانی دیده شود."

 

 



ادامه مطلب ...


سه شنبه 4 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان


ساخت کوچکترین مدار الکترونیکی جهان

محققان موفق به تولید یکی از کوچکترین مدارات الکترونیکی جهان شدند.

یک تیم تحقیقاتی به رهبری «گویلام جروایس» از دپارتمان فیزیک دانشگاه مک گیل و «مایک لیلی» از آزمایشگاه‌های ملی ساندیا یکی از کوچکترین مدارات الکترونیکی جهان را تولید کردند. این مدار از دو رشته سیم تشکیل شده که فاصله آنها از هم 150 اتم یا 15 نانومتر است.

 آنها نتایج کار خود را در نشریه «Nature Nanotechnology» به چاپ رساندند. نتایج این کار می‌تواند روی سرعت و قدرت مدارت بسیار کوچک تاثیر گذاشته و از آن در ادواتی نظیر تلفن‌های هوشمند، کامپیوترهای رومیزی، تلویزیون و سیستم‌های جی‌پی‌اس استفاده کرد.

این اولین باری است که یک گروه روی برهمکنش میان دو مدار الکتریکی که بسیار به‌ هم نزدیک هستند، مطالعه می‌کند. جالب اینجاست که نویسندگان این مقاله دریافته‌اند که تاثیر یک مدار روی دیگری می‌تواند مثبت یا منفی باشد.

 این بدان معناست که جریان موجود در یک سیم می‌تواند موجب تشکیل جریانی همسو یا مخالف در سیم دیگر شود. این کشف که مبتنی بر فیزیک کوانتومی است، می‌گوید ما باید درک خود را از چگونگی ساده‌ترین رفتار مدارات الکترونیکی در مقیاس نانو تغییر دهیم.

علاوه‌ براین که این کشف می‌توان روی سرعت و کارایی مدارات الکترونیکی آینده تاثیرگذار باشد، می‌تواند به حل یکی از اصلی‌ترین چالش‌های موجود در سر راه طراحی کامپیوترهای آینده کمک کند.

این چالش، افزایش گرمای تولید شده توسط مدارات الکترونیکی است. بر اساس تئوری «مارکوس بوتیکر»، این امکان وجود دارد که بتوان انرژی از دست رفته توسط گرما که در یک سیم ایجاد می‌شود را توسط سیم دیگر جذب کرد. «بوتیکر» معتقد است این تحقیق می‌تواند روی تحقیقات کاربردی و بنیادی در حوزه نانوالکترونیک تاثیرگذار باشد.



سه شنبه 4 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

تلسکوپ فضایی هرشل تصویری جدید و باشکوه را از یک هدف قدیمی ستاره شناسی ارائه کرده است، تصویری از سحابی عقاب که با نام رسمی M16 نیز شناخته می شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، این منطقه متراکم از گازها و غبارهای کیهانی در فاصله 6 هزار و 500 سال نوری از زمین قرار گرفته و میزبان تعدادی از ستاره های درخشان است. تشعشعات ناشی از این اجرام درخشان منجر به تراشیده شدن مجسمه هایی از ابرها و گازهای شده و ستونهایی زیبا را به وجود آورده اند.

در مرکز این تصویر می توان ستونهایی را مشاهده کرد که از زمانی که تلسکوپ هابل در سال 1995 آنها را مشاهده کرد، به نام ستونهای خلقت شهرت پیدا کرده اند. اما آنچه هرشل و هابل در این سحابی دیده اند کاملا متفاوت از یکدیگر هستند. هابل نور ساطع شده از ستونها را به تصویر کشیده است و هرشل ستونها را در میان نوری که آنها را در بر گرفته به تصویر کشیده است.

عکس جدید تلسکوپ «هرشل» از سحابی عقاب

تصویر جدید سحابی عقاب، ستونهای خلقت در پایین و مرکز تصویر دیده می شوند

به بیانی دیگر هرشل نسبت به طول موجهای بلندتر نوری حساس تر است و این ویژگی به او کمک می کند تا تشعشعات برخاسته از گازهای سرد و غبارها را نیز ردیابی کند.

عکس جدید تلسکوپ «هرشل» از سحابی عقاب

تصویری از ستونهای خلقت در میان سحابی عقاب که هابل آن را ثبت کرده است

بر اساس گزارش اسپیس، "گلن وایت" محقق دانشگاه اوپن می گوید: سحابی عقاب یکی از سمبلیک ترین مناطق فضا است که هابل منجر به مشهور شدن آن شده است اما هرشل برای اولین بار این فرصت را به وجود آورده تا نگاهی به درون این سحابی بیاندازیم. به گفته وی مواد غبارآلودی که در میان این سحابی دیده می شوند، موادی هستند که در آینده به ستاره هایی درخشان تبدیل می شوند.



سه شنبه 4 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

کشف کهکشانهایی که از قوانین گرانش نیوتن سرپیچی می کنند

گروهی از ستاره شناسان بین المللی در بررسیهای خود نشان دادند که تمام کهکشانها از قوانین گرانش اطاعت نمی کنند.

به گزارش خبرگزاری مهر، دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا در سانتا کروز، دانشگاه زوریخ و موسسه ملی فیزیک نجوم ایتالیا دریافتند در کهکشانهای بیضوی شکل، حرکت ستارگان از قوانینی متفاوت از قوانینی پیروی می کنند که در فرمول جاذبه نیوتن تدوین شده اند.

این تحقیق که در ژورنال فیزیک نجوم (Astrophysical Journal) پذیرفته شده و نسخه آنلاین آن در سایت ArXiv به چاپ رسیده است سه کهکشان را که از قوانین گرانش سرپیچی می کنند مورد بررسی قرار داد و کشف کرد که حرکت متفاوت این ستارگان می تواند بدون متوسل شدن به فرضیه ماده تاریک توضیح داده شود.

به گفته این کیهان شناسان، در کهکشانهای از این نوع، حرکت ستارگان را می توان برپایه نظریه هایی با عنوان (R)f توضیح داد. این نظریه ها بسط نظریه نسبیت عمومی انیشتین را پیش بینی می کنند.

این محققان در این خصوص توضیح دادند: "از دیدگاه مدلهای دینامیک کهکشانها ما توانستیم بررسی کنیم که نظریه های (R)f قادرند با دقت بالایی گستردگی حرکات ستارگان در کهکشانهای بیضوی شکل را بازسازی کنند."

براساس گزارش مدیا ایناف، سه کهکشانی که در این تحقیق رصد شدند در گذشته برپایه قوانین کلاسیک جاذبه نیوتن و فرضیه وجود ماده تاریک توضیح داده شده بودند.

این ستاره شناسان افزودند: "درحالت کنونی هیچ یک از این دو نظریه را مستثنی نمی کنیم، اما این بسیار جالب است که می بینیم می توان برپایه روشی متفاوت از فرضیه ماده تاریک در خصوص شرایط این کهکشانها توضیح داد."

به اعتقاد این دانشمندان، کهکشانهای بیضوی شکل، تنها کهکشانهایی نیستند که از جاذبه کلاسیک اطلاعت نمی کنند بلکه کهکشانهای مارپیچ و توده های کهکشانی نیز می توانند به روشی مشابه رفتار کنند.



سه شنبه 4 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

کشف کهکشان تشکیل شده از ماده تاریک

ستاره‌شناسان آمریکایی موفق به کشف کهکشانی در فاصله 7 میلیارد سال نوری از زمین شده‌اند که نامرئی بوده و احتمال می‌دهند که از ماده تاریک تشکیل شده باشد.

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران، این کهکشان که هیچ گونه نوری را از خود ساطع نمی‌کند، بسیار کوچک بوده و به عنوان قمر یک کهکشان بزرگتر به دور آن می‌چرخد.

اگرچه تلسکوپ‌ها قادر به دیدن این کهکشان کوتوله نیستند، اما نیروی گرانش ناشی از آن هر گونه نوری که نزدیک می‌شود را منحرف می کند.

دانشمندان عقیده دارند ماده تاریک 98 درصد بافت موجود در کیهان را تشکیل می‌دهد که قابل مشاهده نیست.



سه شنبه 4 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

با وجود پايان برنامه شاتلهاي ناسا، سال 2012 چه از طريق فضاپيماهاي روباتيك و سرنشين‌دار دولتي و چه خصوصي، سال پر سفري به فضا بوده كه با اولين ورود ماموريت باربري صنعت تجاري به ايستگاه فضايي بين‌المللي همراه خواهد بود.

در حالي كه چين قصد دارد اولين سكنه جديدترين آزمايشگاه فضايي خود را به فضا بفرستد، كاوشگرهاي جديد ناسا نيز به ماه و سياره مريخ وارد خواهند شد. سايت «اسپيس» در گزارشي به 12 ماموريت قابل پيش‌بيني سال 2012 اشاره كرده است.

پرتاب اولين فضاپيماي تجاري به ايستگاه فضايي بين‌المللي

در پي پايان برنامه 30 ساله شاتل، ناسا به تشويق شركتهاي خصوصي براي ساخت فضاپيماهايي پرداخته كه قادر به ارسال محموله و سكنه به ايستگاه فضايي هستند.

 



ادامه مطلب ...


سه شنبه 4 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

نشریه علمی نشنال جئوگرافی با نزدیک شدن به پایان سال 2011 برگزیده ای از برترین تصاویر نجومی را که در طول سال و طی رویدادهای مختلف نجومی به ثبت رسیده اند را منتشر کرده است.

نشریه نشنال جئوگرافی به رسم هر سال در ماه های پایانی سال، تصاویر برتر خود را در زمینه های نجوم، محیط زیست، ابداعات و اکتشافات منتشر می کند. در ادامه برترین تصاویر نجومی سال 2011 را به روایت نشنال جئوگرافی مشاهده می کنید:


شاتل فضایی اندیور

منظره ای از مخزن بار خالی شاتل اندیور بر فراز روشنی های شهرهای زمین، این تصویر طی آخرین ماموریت شاتل اندیور به ایستگاه فضایی بین المللی به ثبت رسیده است


ماهی مرکب ماداگاسکار

رودخانه "بتسیبوکا" در شمال ماداگاسکار که در این تصویر بیشتر به یک ماهی مرکب رنگارنگ شباهت دارد به سوی خلیج "بومبتوکا" جریان دارد و در مقابل کانال موزامبیک را خالی می کند، این تصویر ماهواره ای توسط آژانس فضایی اروپا از رودخانه به ثبت رسیده است، رنگهای موجود در میان شاخه های این ماهی مرکب ناشی از رسوبات بارانهای شدید در این منطقه است



ادامه مطلب ...


سه شنبه 4 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان