درباره وبلاگ


نجوم را بیاموزید ولی فقط برای شناخت بهتر خداوند ............
آخرین مطالب
پيوندها
نويسندگان


آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 93
بازدید دیروز : 27
بازدید هفته : 120
بازدید ماه : 1169
بازدید کل : 130025
تعداد مطالب : 1119
تعداد نظرات : 22
تعداد آنلاین : 1

نگاهی به فراسوی آسمان




کاوشگر کاسینی با رصد تیتان، بزرگترین قمر زحل توانست تصاویری را از دو ریگزار شنی که در مناطق گرمسیری زمین یافت می شوند، تهیه کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، ریگزارهای شنی در زمین، مریخ و زهره بسیار گسترده هستند. اکنون به خاطر اطلاعاتی که کاوشگر کاسینی از تیتان جمع آوری کرده است دانشمندان دریافتند که بزرگترین قمر سیاره زحل نیز به طور غیرمنتظره ای از این ریگزارها برخوردار است.

این کاوشگر توانست دو ریگزار به نام "بلت" (Belet ) و "فنسال" (Fensal ) را در سطح این قمر شناسایی کند. "فنسال" در عرض جغرافیایی بالاتری نسبت به "بلت" قرار دارد و به همان نسبت شنهای ریزتر و روشن تری دارد.

این ریگزارها 13 درصد از سطح تیتان را پوشانده اند و در مساحتی به وسعت بیش از 10 میلیون کیلومتر مربع گسترده شده اند.

هرچند از نظر شکل ظاهری این ریگزارها شبیه به شنزارهای صحرای شبه جزیره عربستان و صحرای نامیبیا هستند باوجود این، نسبت به استاندارد شنزارهای زمین بسیار غول پیکرترند. به طوریکه عرض آنها به طور متوسط 1 تا 2 کیلومتر، طولشان صدها کیلومتر و ارتفاع آنها در حدود 100 متر است.

رصد ریگزارهای گرمسیری در بزرگترین قمر زحل

مقایسه شنزارهای زمین و تیتان



ادامه مطلب ...


یک شنبه 9 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

زمان انتشار: ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۰/۱۱/۷ | نسخه چاپی ۱ Google Stumbleupon Delicious قدرتمندترین لیزر جهان در ۰.۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۱ ثانیه، ۳۵۰ برابر دمای سطح خورشید حرارت تولید می کند در دو مطالعه جداگانه، دانشمندان از قدرتمندترین لیزر پرتو ایکس دنیا استفاده کرده‌اند تا از یک سو نخستین پالس لیزری اتمی پرتو ایکس را خلق کند، و از سوی دیگر یک توده ماده 2 میلیون درجه‌ای را داغ و کنترل کند. لیزر اتمی می‌تواند برای مشاهده مولکول‌های زیستی در حین فعالیت استفاده شود و خلق ماده چگال داغ نیز می‌تواند برای درک فرایندهای همجوشی هسته‌ای به کار برده شود.
به گزارش پاپ‌ساینس، محققان آزمایشگاه ملی شتاب‌دهنده SLAC آمریکا، از یک منبع نوری همدوس شتاب‌دهنده خطی (LCLS) –یک لیزر پرتو ایکس با توانایی شلیک سریع- استفاده کردند تا تکه‌ای کوچک از ورقه آلومینیومی را گرم کرده و پلاسمای جامدی را ایجاد کنند؛ جسمی که با عنوان «ماده چگال داغ» شناخته می‌شود. این گروه به سرپرستی سام وینکو، دمای این ماده را به 2 میلیون درجه سانتی‌گراد رسانند، آن هم طی فرایندی که فقط  1 تریلیونیم ثانیه (هر تریلیون معادل 10 به توان 12 یا هزارمیلیارد است) طول کشید. این اندازه‌گیری‌ها به مدل‌های دقیق‌تری از نحوه شکل‌گیری و رفتار ماده چگال داغ منجر می‌شود. این مدل‌ها نیز به دانشمندان کمک می‌کنند تا فرایند همجوشی هسته‌ای را درک و شاید روزی بازآفرینی کنند؛ فرایندی که خورشید نیروی خود را از آن می‌گیرد.
دانشمندان می‌توانند با استفاده از لیزرهای معمولی از گاز پلاسما تولید کنند، اما برای خلق پلاسما از یک ماده جامد به لیزرهای فوق قدرتمند نیاز دارند. طول‌موج‌های فوق‌کوتاه نور LCLS می‌توانند به صورت هم‌زمان در یک ماده متراکم نفوذ کرده و به بررسی آن نیز بپردازد. لیزر LCLS در زیر زمین‌های شهر پالوآلتو کالیفرنیا قرا دارد و مسافتی حدود 1.5 کیلومتر را اشغال کرده است. این لیزر می‌تواند انفجارهای شدیدی از تابش پرتو ایکس را تولید کند که بیش از یک میلیارد بار روشن‌تر از هر منبع لیزر دیگری است.
در یک مطالعه جداگانه، گروهی از محققان از LCLS استفاده کردند تا نخستین لیزر پرتو ایکس مقیاس اتمی دنیا ساخته شود، شاهکاری که می‌تواند حوزه کاملا جدیدی از تصویربرداری اتمی را به روی دانشمندان بگشاید.
از زمانی‌که لیزر در 50 سال پیش اختراع شد، دانشمندان تلاش کرده‌اند تا به طول‌موج های کوچک‌تر دست یابند. اما به دلیل اینکه طول‌موج های کوتاه‌تر نیازمند تلمبه کردن (پمپ کردن) سریع‌تر اتم‌ها است، این کار بسیار دشوار است. اما لیزرهای الکترون آزاد در محدوده پرتوهای ایکس می‌توانند پالس‌های فوق سریعی از انرژی زیاد را تولید کنند، به همین دلیل این تلمبه کردن اتمی اکنون امکان‌پذیر است. دانشمندان آزمایشگاه ملی لاورنس لیورمور آمریکا از LCLS استفاده کردند تا ضربه‌ای را به گروهی از اتم‌های نئون وارد کنند. این ضربه با پرتاب کردن بعضی از الکترون‌ها به سطوح انرژی بالاتر و راه‌اندازی آبشاری از تابش پرتو ایکس، یک لیزر سایز اتمی کوچک را ایجاد کرد.

نور لیزر اتمی به مراتب خالص‌تر و پالس‌های آن نیز خیلی کوتاه‌تر هستند، بنابراین می‌توان از آن برای دستیابی به جزئیات واضح‌تر از اندرکنش‌ها و تغییرات فازی در مقیاس اتمی استفاده کرد؛ اطلاعاتی که مشاهده آنها بدون این ابزار غیرممکن است.



یک شنبه 9 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

 

کشف 11 سامانه خورشیدی جدید

تعداد سامانه های خورشیدی چند سیاره ای شناخته شده در پی کشف کوچکترین سامانه خورشیدی توسط تلسکوپ فضایی کپلر، سه برابر شد و محققان در تیم کپلر اعلام کردند تعداد رصدهای سیاره های فراخورشیدی آنها نیز دوبرابر شده است.


به گزارش خبرگزاری مهر، "داگ هادگینز" دانشمند ارشد تیم کپلر در دفتر مرکزی ناسا می گوید با توجه به ماموریت کپلر اکنون بیش از 500 سیاره فراخورشیدی در سرتاسر آسمان شناسایی شده اند، اکنون و پس از گذشت دو سال کپلر در بخشی کوچک از آسمان توانسته 60 سیاره و بیش از دو هزار و 300 جرم شبه سیاره به عنوان کاندید برای مطالعات بعدی را رصد کند. این نشان می دهد کهکشان راه شیری مملو از سیاره هایی در ابعاد متنوع در مدارهای مختلف است.




ادامه مطلب ...


یک شنبه 9 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

بی نقص و کامل ترین مایع شناسایی شد

گروهی از دانشمندان اتریشی با استفاده از نظریه های ریسمان و کوانتوم میدانها نشان دادند که کاملترین و بی نقص ترین مایع، پلاسمای "کوارک- گلون" است که در برخورد دهنده بزرگ هادرون در سرن تولید می شود.


به گزارش خبرگزاری مهر، تجربه روزانه به ما می آموزد که مایعاتی چون عسل، آب یا بنزین از دیدگاه فیزیک به روشی متفاوت رفتار می کنند و به ویژه در فیزیک، برپایه سطح چسبندگی این مایعات، میزان سیال بودن آنها محاسبه می شود.

به طوریکه، سیالهای بسیار چسبناکی چون عسل غلیظ تر هستند و اصطحکاکهای داخلی قویتر را نشان می دهند، درحالی که در سایر مایعات، این سایشها کاهش می یابند تا جاییکه در مایعات کوانتومی چون هلیم فوق سیال که تا پیش از این به عنوان بی نقص ترین مایع شناخته می شد، سطح این چسبندگی بینهایت کم می شود.

حال این سئوال مطرح می شود که یک مایع چقدر می تواند سیال باشد؟ به بیانی ساده، یک مایع تا چه حد می تواند بدون سایش درونی باشد؟




ادامه مطلب ...


یک شنبه 9 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

رصد اختفا یکی از هیجانانگیز‌ترین رصدهایی است که هر رصدگری ممکن است تجربه کند. پنهان یا پیداشدن ستارهای پشت جرمی مثل ماه یا یک سیارک بهتنهایی پدیدهای منحصربهفرد است. اما هنگامی که بتوان این پدیده را بهدقت رصد و زمانسنجی کرد، اطلاعات کمنظیری به ما می‌دهد که هیجان رصد اختفا را دوچندان می‌کند. برای رصد اختفا‌ها مهم نیست که کجای این کرهی خاکی زندگی می‌کنید. هنگامی که فقط تلسکوپی ۴ اینچی یا بزرگ‌تر، ابزار زمانسنجی دقیق و یک رایانه داشته باشید، می‌توانید اختفا را رصد کنید و دادههای علمی را از رصد آن استخراج کنید.

اختفا هنگامی رخ می‌دهد که جسمی برای مدت زمانی پشت جسمی دیگر، که بین خودش و ناظر قرار دارد، پنهان شود. در نجوم به موقعیتی که جرم سماوی نزدیک‌تر مقابل جرم دور‌تر قرار بگیرد و آن را بپوشاند هم اختفا می‌گویند...

اینم تصویرنجومی روز


شفق قطبی ماه ژانویه بر فراز نروژ
24 ژانویه 2012

توضیحات: آنچه در آسمان دیده می‌شود چیست؟ یک شفق قطبی. یک فوران بزرگ از تاج خورشید که 5 روز پیش رخ داد و یک ابر پر سرعت شامل الکترون، پروتون و یون را به سوی زمین پرتاب کرد. اگرچه بیشتر این ابر از زمین عبور می‌کند ولی برخی از ذرات آن، با شدت با لایه‌ی ماگنتوسفر(مغناط‌کره) برخورد کرده و باعث به وجود آمدن شفق‌های دیدنی در عرض‌های جغرافیایی شمالی شده است. تصویر بالا یک شفق قطبی خوش‌عکس و منحصر به فرد است که شب گذشته بر فراز "Grotfjord " در نروژ ظاهر شده است. ممکن است برای بعضی‌ها، این نور سوسو زن سبز رنگ که از یونیزه شدن اتم‌های اکسیژن جو به وجود آمده، به شکل یک عقاب بزرگ باشد اما برای اظهار نظر خود در مورد این عکس آزاد هستید! این دوره از فعالیت‌های خورشیدی هنوز به پایان نرسیده است. یک زبانه‌ی خورشیدی جدید و قوی که دیروز رخ داد ممکن است از امشب به بعد باعث به وجود آمدن شفق‌های فوق العاده‌ی بیشتری شود.



پنج شنبه 6 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

با این کشف که نوترینو‌ها سریع‌تر از نور حرکت می‌کنند، بنیان‌های فیزیک نوین به چالش کشیده شد!
 
آزمایش جدید دانشمندان ایتالیاییْ شواهدی را آشکار کرده است که نشان می‌دهند ذراتی بنیادی به نام نوترینو‌ها می‌توانند سریع‌تر از نور حرکت کنند. البته دیگر دانشمندان به این یافته‌ها با تردید می‌نگرند اما اگر این نتایج طی بررسی‌های دقیق‌تر و سخت‌گیرانه‌تر نیز چنین باقی بمانند، آن‌گاه یکی از بنیادی‌ترین قوانین فیزیک نوین را به چالش می‌کشند؛ قانونی که می‌گوید هیچ‌چیز نمی‌تواند سرعتی بیش از ۲۹۹، ۷۹۲، ۴۵۸ متر بر ثانیه داشته باشد



پنج شنبه 6 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

در دهه‌هاي آتي، جوامع بشري با چالش‌هاي جديدي مواجه خواهند شد كه از آن جمله مي‌توان به تغييرات عمده در محيط زيست، مديريت منابع طبيعي، اثرات ناشي از افزايش حمل و نقل و جابجايي و جريان دانش و اطلاعات در سراسر دنيا اشاره كرد. در اين ميان، فناوري‌هاي نوين و به‌ويژه فناوري‌هاي فضايي مي‌توانند نقش بزرگي در حل اين چالش‌ها ايفا كنند. از طريق اين فناوري‌ها مي‌توان نگاهي كلي به جهان داشت و با سرعت بالاي انتشار دانش به حل معضلات كمك كرد. فضا براي ساليان متمادي ذهن بشر را معطوف خود كرده بود و اينك بسياري از كشورها منابع زيادي را براي تحقيق و توسعه در اين زمينه صرف مي‌كنند.

ف
ناوري‌هاي فضايي بسياري از ابعاد زندگي جوامع مدرن را تحت تأثير خود قرار داده است که از آن جمله مي‌توان به پيشرفت در زمينه ارتباطات، حمل و نقل، رسانه‌ها و محيط زيست اشاره کرد. در اين مقاله به بررسي نقش فضا در حل معضلات اجتماعي و اقتصادي مي‌پردازيم. در ادامه، اين موضوع را از منظر هزينه- فايده مورد ارزيابي قرار مي‌دهيم. آينده فعاليت‌هاي فضايي تحت سه سناريوي مختلف را مورد بررسي قرار داده و در انتها، نگاهي خواهيم داشت به شرايط قانوني و نهادي لازم براي توسعه نقش‌آفريني فضا در جامعه.



ادامه مطلب ...


پنج شنبه 6 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان